un proiect
Oricum
Universitatea din Bucuresti

Scriitorul e “cantaretul din pivnita”

Sala de Lectura a Facultatii de Litere a fost plina din nou aseara cu studenti, liceeni si tineri profesionisti in cautare de inspiratie si de povesti de cariera.

GoMentorship 19 octombrieTudor Giurgiu a povestit ca pasiunea sa pentru film a inceput din vremea in care bunica il ducea la cinema la Cluj; desi parintii l-au pregatit mult timp pentru Medicina, in clasa a XII-a i-a anuntat ca vrea sa faca ceea ce-i place, adica regie de film. “A fost un soc dupa care si-au revenit in luni de zile”, a spus Giurgiu.

GoMentorship 19 octombrie

A ramas cu foarte putine lucruri din scoala, nu insa si de la omul care l-a influentat si l-a marcat profund – Lucian Pintilie. Tudor Giurgiu a pastrat cateva notite pe o foaie de hartie veche de la marele regizor, din care le-a citat celor prezenti cateva vorbe de capatai, pe care le aplica si azi: Orice incercare de a usura o situatie nu tocmai buna e un pas spre catastrofa, sau oamenii sunt dobitoci cand nu-si recunosc greselile. “Asta inseamna ca avem destul de putin exercitiu in a lucra cu noi insine – e usor sa dai vina pe altcineva in loc sa ne uitam spre noi prima data”, a mai spus fondatorul TIFF.

GoMentorship 19 octombrie

Discursul Simonei Popescu a stat sub semnul umorului si autoironiei: “Sa fii scriitor nu-ti propui, se intampla. La fel cum se intampla sa nu mai fii. Daca ar fi existat meseria de cititor, asta m-as fi facut! Toti scriitorii din manuale si carti erau morti. Sau erau barbati si batrani. Or, cand eram mica, chiar nu voiam sa ajung asa.”

GoMentorship 19 octombrieAutoarea romanului autobiografic Exuvii a mai povestit ca, mult timp, si-a dorit sa devina cantareata si actrita. A facut insa o boala incurabila, timiditatea, de aceea, a adaugat, scriitorul e “cantaretul din pivnita”, pe care il auzi, dar nu-l vezi. “E important sa implinesti visul copilului care ai fost”, a mai spus scriitoarea.

Despre eveniment a scris Cariereonline aici, iar Stiridebine aici.

http://www.stiridebine.ro/conferinta-gomentorship-printre-invitati-dragos-bucurenci-si-adela-rogojinaru/comment-page-1