un proiect
Oricum
Universitatea din Bucuresti

“Poti afla daca esti pe drumul bun din intalnirea cu un mentor adevarat”

Pe 2 noiembrie, la GOmentorship, Zoe Petre, Cosmin Alexandru, Sorin Tranca si Mihai Stanescu si-au povestit inceputurile in profesie si admiratia fata de mentorii din viata lor.

Zoe Petre a amintit originea greceasca a cuvantului mentor si personajul de la care a plecat acest concept. Mentor era prietenul lui Ulise, cel care l-a avut in grija pe Telemah, fiul eroului din Odiseea. “Mentoratul e ca o relatie filiala pe care tu ai ales-o si pe care esti dator s-o construiesti”, a spus Zoe Petre, adaugand ca mentorul, la randul sau, nu trebuie sa se lase pacalit de afectiune, ci sa-si pastreze judecata critica fata de discipolul sau.

Invitata GOmentoership si-a amintit de profesorul sau de latina din liceu, dar si de profesoara de pian din acea vreme: “a fost extraordinara, pentru c-a inteles ca nu atat executia, cat intelegerea muzicii putea sa ma faca sa progresez”. Zoe Petre l-a amintit pe Dionisie Pippidi, istoricul care era totodata un elenist desavarsit: “Stiam ca daca gresesc, o sa aflu imediat de la el c-am gresit, ceea ce era linistitor”.

Despre perioada in care a fost implicata politic, in calitate de consilier presidential a lui Emil Constantinescu, a spus ca a ramas cu sentimentul acut ca traia ca pe o pojghita foarte subtire de gheata, sub care erau multi rechini: “Erau doua lumi paralele, si n-aveam voie sa ignoram niciuna dintre ele.”

GoMentorship 2 noiembrie

Sorin Tranca a povestit despre partenerul sau de la Friends Advertising, Boian Spasics, impreuna cu care formeaza, de 12 ani, cea mai longeviva echipa de creatie din Romania. “Nu voi uita perioada in care faceam xeroxuri la carti despre publicitate si doua zile la rand”, si-a amintit el inceputurile. Sorin a fost intrebat de unul dintre tinerii prezenti care e contradictia meseriei sale. “Toata lumea crede ca meseria asta e despre idei; de fapt, presupune sa faci fata mortii unui numar foarte mare de idei, caci 99% dintre ele trebuie aruncate la cos”, a raspuns omul de publicitate.

GoMentorship 2 noiembrie

Coach-ul Mihai Stanescu si-a inceput speech-ul amintind ca s-a nascut in 1976, anul in care s-a lansat Razboiul stelelor. Pe la 7 ani, a vazut filmul la un cinema din Constanta, de peste 20 de ori. A fost prima mare transformare din viata sa in afara familiei. In vremea aceea, isi dorea cu ardoare sa se faca cavaler Jedi. Mult mai tarziu, in anul 2000, aflandu-se la un stagiu de perfectionare la Strassbourg, unde invata hipnoza, si-a amintit cu umor ca a fost atras intr-o pauza, de un pliant. Din el a aflat prima data ce inseamna coachingul. “Atunci mi-am zis: Razboiul stelelor! Asta voiam sa fac, si asta voi face toata viata de acum incolo!”

Cosmin Alexandru a inceput si si-a incheiat discursul cu versurile proaspatului sau prieten de pe Facebook, Ivcelnaiv. El a povestit, in aplauzele entuziaste ale celor prezenti, despre faptul ca in general suntem vazuti mai degraba pentru ceea ce nu suntem decat pentru ceea ce suntem. “Cand ne intorceam de la scoala cu nota 8, eram intrebati Ce n-ai stiut? in loc de Ce-ai stiut, de-ai luat 8? Nu suntem de la 8 la 10, in loc de suntem de la 1 la 8. Daca-mi aleg un mentor care vede in mine ceea ce nu sunt, am pierdut din start.“

Intrebat de unul dintre tinerii prezenti la conferinta cum poti sti ca esti pe drumul care iti pune in valoare cel mai bine calitatile, Cosmin a raspuns ca poti afla intrebandu-i pe cei de langa tine. “Asta poate aduce perspective surprinzatoare asupra calitatilor pe care nu le valorizam indeajuns. Trebuie sa dezvolti ceea ce ai pentru a excela. Mai poti afla daca esti pe drumul bun din intalnirea cu un mentor adevarat, nimeni nu poate fi propriul lui mentor, a mai adaugat omul de comunicare.

Au scris despre intalnirea de marti, 2 noiembrie, Cosmin Alexandru, Mihai Stanescu, Stiridebine.ro si Cariereonline.ro.

Urmatoarea conferinta GOmentorship va avea loc pe 23 noiembrie, tot la Sala de Lectura a Facultatii de Litere din Bucuresti si va aduce din nou patru apreciati profesionisti romani fata in fata cu tinerii curiosi sa-si defineasca optiunile de cariera.

In scurt timp, vor fi disponibile si inregistrarile video ale conferintelor GOmentorship. Urmareste update-urile noastre pe Twitter.

Fotografii de la eveniment.